lg_medy.gif (2537 bytes) lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

8 Růstový sefír moci
formát jpg A4
Společnost - Model

 
rustovy-sefir.jpg (135867 bytes)

Co vyjadřuje růstový sefír:
Jde o popis růstu moci bytosti, člověka, od jednotlivce přes rod a kult k archetypu.

Na počátku stojí bytost, osobnost, člověk, má určité vlastnosti, schopnosti, potřeby a předpoklady a její hlavní motivací je snaha žít věčně v prosperitě a v příznivých podmínkách. Alternativou je rezignace nebo touha zaniknout.
Pro úspěšnou a trvalou existenci řeší uspokojení životních potřeb těla a uspokojení energetických potřeb ducha a spolupráci s okolním světem. Rozpozná dobré a zlé a svoji zkušenost uplatní pro vytvoření vlastního životního stylu.
Vytvoří si svůj vlastní svět, který je součástí jeho osobnosti, jeho přirozenosti. Jeho svět zahrnuje priority, plány, hodnoty, záměry, sny a představy, má zde své motivace a pohled na okolní svět. Jeho svět může být reálný nebo snový, je to vše, co patří pouze jemu. Ve svém okolí se snaží prosadit vizi vlastního světa, přeje si, aby okolní svět jeho hodnoty, představy a plány umožnil realizovat. Setkává se s nepochopením a bloky s překážkami a také s podporou u souvěrců. Se svými souvěrci se spojí na základě pravidla "stejné přitahuje stejné".
Lidé, bytosti, se shodnými hodnotami a cíli, se spojí, aby snáze ve spolupráci splnili své plány a sny. Vytvoří v realitě rod a ve spirituálním prostředí kult, vytváří nepsané zákony, vytváří a dodržuje dohody a protože lidský život je krátký, snaží se založit (mocenský) rod, aby si vytvořili možnost návratu do života a do podmínek, které pomáhají vytvořit.
Jednotlivé rody mají snahu sjednotit své úsilí a vytvářejí vyšší jednotky, které jsem zde nazval archetypem, jde o sociální skupinu či sociální vrstvu. Sociální vrstvy se pak snaží upravit vztahy v populaci ve svůj prospěch a vytvářejí sociální systém, ve kterém pomocí zákonů upravují vztahy mezi sociálními vrstvami. Na straně jedné může jít o zcela sobecké úsilí ignorující potřeby nižších sociálních vrstev nebo na straně druhé upravují pomocí zákonů a kariérních zásad funkční společnost. Každému archetypu přiřazují sociální funkci a pokud je to v souladu s jeho přirozeností, systém funguje bez problémů. Pokud je sociální funkce archetypu v rozporu s přirozeností a neuspokojuje sociální (tělesné) a duchovní (energetické) potřeby, nastává revolta, kterou mocný archetyp (sociální vrstva u moci) potlačuje omezením možností nebo sankcemi.
Mocná skupina obvykle podléhá iluzi, že její moc je absolutní a neohrožená a svoji moc posiluje. Ve skutečnosti je však jakákoli sociální i mocenská pozice vratká a zranitelná. Nespokojenost v rámci sociálních vztahů posiluje entropii, chaos ve společnosti, což může vést až k rozpadu a zániku systému. Postupně vzniká nový sociální systém, který podle hloubky narušení může řešit celý systém až s novými bytostmi a novými rody.  Společnost - Model