lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 4

Základní hodnotový kruh

06

funkce - odpovědnost

kruh6.jpg (9483 bytes) FUNKCE, role, profese - říká se, kdo umí, umí. Kdo neumí, učí. A kdo neumí nic, tak to všechno organizuje. A protože za plnění role, profese, je člověk odměněn kreditem, tak si ti, co měli špatný kredit, vymysleli peníze a těmi si kredit nahradili. A protože s výkonem funkce je spojena i odpovědnost jako forma kreditu, vymysleli si zástupnou moc. Zástupná moc žádnou moc nemá, plní jejich příkazy a nese za to odpovědnost. Pokud někdo jednal podle svého přesvědčení proti zájmům skutečné moci, byl potrestán za zneužtí pravomoci veřejného činitele. Náprava společnosti a správního systému vyžaduje, aby se opět moc spojila s odpovědností a kreditem.
  Funkce je aktivní plnění programu podle direktiv poznání a ve shodě s optimální formou naplnění programu s cílem vytvoření osobního kreditu. Funkci člověk plní nikoli sám pro sebe, ale pro společnost, tedy z toho nic nemá než kredit vyjádřený finanční odměnou. Ta pak tvoří sedmou hodnotovou oblast, prostředky-závislost.
  Plnění funkce obecně je vlastností každého subjektu, každý subjekt má svoji funkci, spíše funkcí několik v rámci pozemského systému. To se týká všeho, co na planetě existuje, nejde jen o profesní funkce lidí. Vše dobré budí závislost, stává se potřebným. Vše špatné budí snahu po likvidaci. Zde se dostáváme k hodnocení dobrého a zlého. Kdo má v hodncení poslední slovo? Hodnotí se na všech úrovních. Pšenici chceme, tak ji pěstujeme, čekanka se musí o sebe postarat sama, komáry se snažíme likvidovat.
07

prostředky - závislost