lg_blog.gif (11652 bytes)

Řešení světové krize

lg_menu.gif (1813 bytes)

POKRAČOVÁNÍ

  Řešení současné krize je velmi snadné, snad každý má nějaké zaručené, prověřené a snadné řešení krize, ovšem realizace naráží na velké problémy. Jde o to, že každé řešení je řešením pouze pro daný subjekt a nelze prosadit, protože je nepřijatelné pro zbytek světa. Můžeme dát současné krizi jakýkoli přívlastek, politická, ekonomická, mocenská, určitě je současná a hlavně  systémová. Jde o krizi civilizace a dožívající Říše římské.
  Mocní mají samozřejmě dobře promyšlená řešení, například napumpování velkých finančních prostředků do ekonomiky, patrně především do zbrojařského průmyslu. Je však otázkou, zda nejmocnější rody, kterým patří tento svět, si budou přát zničení svých zahrádek a zda své peníze uvolní. Můj názor je ten, že krizi lze řešit bez finančních šoků, ovšem systémově.
  Mám na mysli především uvolnění prostoru pro lidskou tvořivost a dovolit lidem, aby zbohatli. To lze jen za předpokladu, že nám nebude vadit snížení HDP a rozdělení moci.
  Vidím svět multipolární, tedy soužití několika světových mocností, samozřejmě si přeji Evropu nikoli zpět rozdělenou na zájmové sféry, ale jako suverenní světovou velmoc. Samozřejmě vím, že taková vize děsí Rusko i Ameriku a možná i Čínu.
  Štěstí světa vidím také ve vytvoření střední sociální vrstvy a je mi jasné, že jde o zcela jiný systém, který je pro současný korupční systém likvidační.
  Na straně jedné systém korupční, ve kterém se má dobře jen ten, kdo slouží moci a systému, na straně druhé systém dělené moci, ve kterém může mít každý své malé království.
  Můžeme se mít všechni dobře. Jde jen o to, kdo všechno se s tím dokáže smířit.