lg_blog.gif (11652 bytes)

Řešení světové krize 1

lg_menu.gif (1813 bytes)

POKRAČOVÁNÍ

 

 

 

  Říše římská všech národů, včetně národa Čínského, je budována jako archální, tedy systém řízený shora, nadřízenou autoritou. Model byl na naši planetu přenesen z kosmu a ani tam nefungoval, i v kosmu přinášel spory a násilí, byl příčinou vesmírných válek. Jde o to, že možnost poroučet a řídit vždy otevře cestu mocenské zvůli, to znamená, že autorita ve funkci (zde člověk) nakonec bezdůvodně zakazuje a absurdně přikazuje. Jde tedy nejen o krizi ekonomickou, ale o krizi celého systému, kterou osudové síly předvídaly jako "konec světa".
  Řešení lidé také znali již dávno, soudím tak podle diskreditace pojmu   "anarchismus". Pokud je sociální archální systém "příkazů shora" chybný a konfliktní, pak odstranění "příkazů shoda" je nutně "anarchální" a myšlenkový systém je "anarchismus". Archální systém si pospíšil anarchismus diskreditovat a anarchisty ukazuje jako násilníky prosazující chaos. Proto svůj návrh nazvu "systém dělené moci".
  Systém není můj, plně funguje již na více místech takto:
  Vše, co je vymyšleno a realizováno, musí někdo spravovat, má to správce a také svoji působnost v časoprostoru. Pro úspěšnou správu je zapotřebí vynaložit určité úsilí, někdy malé, jindy velké a k tomu možnosti, především finanční. Kdo je schopen úspěšně spravovat danou oblast zájmů, tomu je svěřena, společenská smlouva stanoví, jak to má fungovat a pokud to funguje, nikdo další se tím již nezabývá. Každý takový správní úkol má své finanční zajištění a spirituální podporu. To jsou hlavní zásady modelu "dělené moci" .

  Zde uvedený model jsem již v roce 1992 popsal v knize "Hledání cesty" a najdete ho na těchto stránkách zde: http://www.hermesis.cz/2008/literatura/cesta.htm   na odkazu:

07 Dělení moci

  Jde především o to, že finanční prostředky ve formě daní jdou pouze směrem vzhůru, tak, jak je to nyní v EU mezi státem a unií, dolů jdou pouze na větší investice nebo jako stabilizující program. Stát nemůže přikazovat obci, který potok si má vyčistit a kraje či regiony si zase samy budou řídit základní školství a základní lékařskou péči. Vysoké školy musí řídit stát, menší správní celek by to nezvládl.
  Jistě je zde úskalí. Především se otevře prostor lidské tvořivosti a omezí se prostor subjektům se sníženou sociální schopností, kreré si současný mocenský systém vytvořily pro svůj parazitní styl života s potřebou nepřítele.
  Tento problém musí řešit školství, které méně bude sledovat zájmy parazitních subjektů a více bude podněcovat lidské schopnosti a lidskou tvořivost. Spirituální základ pro tyto změny se nyní řeší. Jde o volbu talentových principů ega.
  Sociální systém deformují subjekty se sníženou schopností samostatné existence na tomto světě a jsou vesmírného i pozemského původu. 

  Politiologům a sociologům předkládám ke studiu tuto  tezi:
  1) kdo nemá schopnosti a možnosti získat prostředky obživy legální cestou, obstará si potřebné za pomocí násilí nebo přestoupením zákona nebo se stane bojovníkem nebo rezignuje a umírá.
  Tato teze nás směřuje ke koncepci výchovy a vzdělání.