Přirozená víra - menu

Blog

16.12.2012

Kult partnerské lásky

Orientační mezník konce světa můžeme sledovat dál, ale už se budeme dívat do budoucnosti a hledat, co lidem nejvíce schází. Frázi "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí" už jsme si prožili, ale pravda a láska i nadále zůstává tím, co opravdu potřebujeme. Kde ale začít? Pravdu nemůžeme sdělovat, protože bychom sobě i svému okolí způsobili problémy. Láska je cíleně likvidována a pojmu láska je přiřazen jiný obsah. Naše láska se má projevit tak, že si necháme vše líbit. S tímto se smířit nechci a tak se budu snažit vrátit pojmu láska původní obsah.
Této oblasti se věnuji už delší dobu a tak už mám určité poznatky. Zůstala nám představa krásné romantické a věrné lásky ve vztahu, který nám dá vše, co od vztahu očekáváme. Jde o názorovou shodu, shodné hodnocení, společné zájmy, společné úspěchy, důvěru a otevřenost, vzájemné akceptování, identifikace, že právě my k sobě patříme, vzájemná sociální a solidární podpora, dělba práce při které má každý své kompetence, vzájemné pochvaly a komplimenty a také společné krásné prožitky včetně sexu. Předpokládám, že takové podmínky mohou splnit pouze souvěrci nebo naopak, pár, který tyto podmínky splní, může se považovat za souvěrce.     
Pár, který prožívá vztah naplněný láskou a sexem, snáší mnohem větší zátěž, než lidé frustrovaní. Krásná myšlenka, všeobecně zavedeme romantický partnerský vztah na základě lásky a důvěry - jenže takový projekt má mnohem více nepřátel než stoupenců. Jsou mezi nimi lidé závistiví, lidé neschopní lásky, síly fungující na základě negativní energie a najdou se i další. Proto je nutné uzavřít láskyplný vztah do soukromí a udržet ho v tajnosti. Prvním krokem je nalezení souvěrce, který jde po stejné cestě. První zamilovanost je založena na předpokladu, že partner je právě takový, jakého si přejeme mít, později však, jak poznáváme rozdíly, odcizujeme se vzájemně. Ten z partnerů, který chce vztah udržet, stává se žárlivým a je schopen i pronásledování. Realita se pak romantické lásce velmi vzdálí. Přesto však lásku potřebujeme a nejdostupnější může být právě u životního partnera. Proto budeme hledat způsob, jak partnerskou lásku nejen udržet, ale cíleně posilovat.