lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 3

Životní styl a prožitky

11

Smysl života

Každý subjekt a každá úroveň bytí má jiný smysl života, snad se shodneme na tom, že smysl života je jednak rolí subjektu, pak také vnitřní motivace k životu. Rolí může mít každý subjekt několik. Tak třeba komár. Jaký je smysl života komára? Jde o parazita, samičky nám pijí krev a samečkům údajně stačí nektar z květů. Jiný názor mají pulci, pro které je larva komára potravou. Sám komár pak se chce mít dobře, jako každý jiný subjekt. Člověk to má podobně.
Kdo člověka potřebuje? Snad příroda? Snad planeta? Snad ti komáři? Snad nás potřebují bohové, abychom jim prověřili jejich tvůrčí teze a snad abychom doplnili chybějící bohy.
Určitě lidi potřebují sami lidé. Lidská společnost člověka potřebuje a člověk potřebuje lidskou společnost a tedy zde bychom mohli hledat smysl lidského života. Lidé jsou tvůrci a spotřebitelé hodnot, vyrábí, prodávají a konzumují. Pro mnohé je smyslem života tvůrčí zapojení do lidské společnosti, rozvíjet své schopnosti a být potřebný a tím i oceněný a sociálně zajištěný.
Smyslem života pro člověka samého je pak mít se dobře, prožívat své oblíbené emoce a prožitky, pro někoho je to láska, zamilovanost, rozkoše, pro jiného pocit strachu, ohrožení, ponížení, pro další zase pocit nadvlády a moci. Se záměrem prožívat své oblíbené emoce pak lidé se snaží vytvořit si svůj životní styl a vztahy podle svých představ. Moudří lidé se pak snaží si své pozice udržet co nejdéle, nejlépe nastálo.
Když máme zájem si vytvořit své životní postavení a posílit svoji roli ve společnosti, pak máme také zájem jednat podle své svobodné vůle, prosadit svoji vůli a zájmy. Tam, kde můžeme prosadit své zájmy, tam jsme králi ve svém malém království. Tam jsme svými pány. Abychom tam nebyli sami, pozveme si partnera nebo partnery se stejnými zájmy, jedině tito nás budou chválit za naše jednání.
Tim kdo věří na posmrtný život a novou inkarnaci, mají o motivaci více. Snaží se zalíbit svým bohům, osudovým silám, aby měli dobrý kredit a aby pro své osudové síly byli užiteční a potřební.
Každý kult vytváří jiné hodnoty a jinou vizi smyslu života. Pak jde o to, zda společnost pro jejich vizi dává dobré podmínky. Jistě jde také o mocenskou záležitost a mocní si přejí, abychom přijali roli podle jejich představ a potřeb. Když nám to nevyhovuje, hledáme alternativu. Na jiné, alternativní cestě je však riziko, že se staneme blázny, kriminálníky, úchyly, odpadlíky, bezdomovci, rezignanty nebo deprivanty, bludaři, gangstery, mafiány nebo okultisty.
Toto všechno patří ke smyslu lidského života.