lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 3

Životní styl a prožitky

01

Prožitek jako existenční priorita

Jistě mnozí z nás hledají životní priority a stále nové nalézají. Hledám už dlouho a tak snad vám usnadním cestu, když napíši, že jako nejvyšší prioritu jsem u člověka našel pocit, prožitek. Jistě jsem přemýšlel, zda i pro duchovní bytosti je prožitek důležitý. Myslím si, že i zde jde o prioritu a o cíl veškeré naši snahy. Všeliké lidské hemžení má jediný cíl: prožívat přijemné prožitky a předejít prožitkům negativním, traumatizujícím (bolest, hlad, stres, zima). Zkrátka mít se dobře.
  Musím však napsat, že lidé jsou různí a tak každý z nás považuje za příjemný pocit něco jiného. Hedonisté si hrají se svým tělem, mnozí s nás se snaží prožít krásný orgasmus, také chodíme do přírody, lenošíme u vody, zvládáme náročné úkoly jen proto, abychom docílili krásného pocitu vítězství a důkazu vlastních schopností, udržujeme si obydlí pro pohodu a pohodlí, sportovci pro pocit z vítězství obětují své mládí, další riskují pro pocit boje a ohrožení.
  Pokud souhlasíte se mnou, že prožitek je nejvyšší životní prioritou, jistě se také zamyslíte nad tím, jaké pocity chcete prožít a tomu pak přizpůsobíte své cíle a životní program. Těch pocitů může být asi 1000, z toho asi 200 je tělesných. Pokud jde o mne,za nejkrásnější pocit považuji prožitek svobody, že se nic a nikam nemusí a pak také jsem jednou prožil sexuální extázi a moc si ji přeji zopakovat.