lg_perspektivismus.gif (2505 bytes)

Perspektivismus

lg_medy.gif (2537 bytes) 1

Všeobecná systémová krize

05

Kdy systém přežije?

  Právě nyní prožíváme zajímavou životní epizodu, kdy židovský Bůh rozhoduje o příští existenci svého etnika a systému, dal pokyn a je otázkou, zda ho jeho věřící poslechnou. O existenci jeho systému rozhodne neděle 14.6.2009 je numerologická symbolika nějak zajímavá? 1+4+6+2+9=22 2+2=4 čtyřka. Asi ne.
  Mnohem důležitější bude, zda ho někdo poslechne a vyhoví mu. Je to vlastně sebesoud nad celým systémem. No a tato epizoda, stále ještě aktuální a s otevřeným koncem, mne přivedla k úvaze, kdy je systém fukční a trvalý. Napadlo mne, že "vše dobré vytváří závislost". To by pak znamenalo, že každá součást systému musí být dobrá a dobré-zlé posuzuje účelově každý prvek systému.
  To by pak znamenalo, že pro všechny prvky a součástí systému musí být vzájemně všechny součásti dobré. Pak se vytvoří vzájemná vazba až závislost. Kauzalita platí naopak jistě také:  cokoli je v systému hodnoceno jako zlé, je odmítáno. Pokud je kterákoli součást systému hodnocena jako zlá a chybná, to znamená pokud funguje zle nebo nefunguje, je odmítána a své postavení si musí zajistit násilím, například sankcemi. Ale tam, kde sankce nemohou působit, nemá žádný vliv a pokud je vliv existenčně důležitý, jeho absence způsobuje kolaps systému.
  To by ovšem znamenalo, že systém fungující na negativní energii, sankcích a přinucení, se může dostat do situace, kterou nemá rutinně ošetřenu, direktivní pokyn potřebný pro korekci se neuplatní a systém se dostává do problémů. Zejména pak tam, kde se nemohou uplatnit alternativní sebezáchovné mechanismy. Co z toho plyne? Pro zachování svého vlivu a postavení jednejme způsobem, který vytváří pozitivní kredit, to vede k oblibě a závislosti a závislost pak zajistí bez jakékoli další snahy dobré a jisté postavení a vliv. Zkrátka aby nás lidé potřebovali, pokud my potřebujeme je. A nespoléhejme na sankce.