lg_blog.gif (11652 bytes)

Zklamáním život nekončí

lg_menu.gif (1813 bytes)

Naději nám nikdo nebere

Především bychom měli jako zdroj svých problémů rozlišit zklamání a bezvýchodnost. Zklamání jako ztrátu iluze a bezvýchodnost jako neřešitelné životní podmínky. V této souvislosti pak budeme řešit náš nářek, zklamání a pocit konce života.
Zklamaní jsme proto, že jsme měli velká očekávání a ta se nenaplnila. Pak prožijeme zklamání až hoře, ze kterého se stačí vyspat a druhý den přijmout opatření. Příště už si na velká očekávání, plané sliby a nereálnou iluzi dáme pozor a rozlišíme mezi realitou a sněním. Tím by se dalo téma zklamání uzavřít, neboť vše, co s tímto souvisí, může mít mnoho podob a řešení známe.
Horší je to se špatnými životními podmínkami, ty mohou mít původ u člověka nebo v jeho okolí. U člověka jde o zdraví a psychický stav a také o předsudky, bloky a osobní schopnosti, vliv okolí se týká vztahů, práce, finančního a sociálního zajištění a stavu obydlí.
Sami řešení nenajdeme, sami si tak leda můžeme uklidit svůj pokoj nebo rezignovat. Vše ostatní musíme řešit ve vztazích a ve spolupráci. Vztahy a spolupráce se mohou týkat duchovních průvodců a osudových sil, které nás mohou nasměrovat k pomoci, lidí v naší blízkosti včetně osob stejně nebo podobně postižených, pak dobrých rádců a pomocníků a pak také společnosti, pokud má pro nás nějaké možnosti.
Pokud jde o finanční bezvýchodnost, tak mám takovou neověřenou tezi, že lidé zcela bez majetku si mohou půjčovat peníze od subjektů, které se na nic neptají. Pak riskují pouze, že se dostanou na seznam dlužníků - a stát si vytiskne další penízky. Nikomu tuto alternativu však nepřeji ani nedoporučuji.
Psal jsem o vztazích a spolupráci. Vztah je forma spolupráce. Určitě nelze spoléhat na to, že nám někdo bude pomáhat zcela nezištně a trvale. Pokud tedy řešíme svoji situaci, máme snahu ji zlepšit, pak zkoumáme své možnosti a také, kdo by je mohl využít. Možností je mnoho a dáme přednost těm, ve kterých jde spíše o výhody než o finance. Je zde ještě jeden problém. Máme v sobě mnoho vnitřních bloků a tak mnoho dobrých rad nejsme schoipni využít a mnoha požadavkům nejsme schopni zcela bezdůvodně vyhovět. Myslím si, že stačí tento malý návod k tomu, aby se v obtížné situaci nějaké řešení našlo. Základem řešení je shoda, to víme. No a pokud na nic nepřijdete, ozvěte se, budeme řešení hledat spolu.