lg_blog.gif (11652 bytes)

Mocenské a zájmové skupiny

lg_menu.gif (1813 bytes)

  Poznal jsem pravidlo: "nikdo není schopen jednat proti zájmům své skupiny". Za předpokladu, že skutečně do skupiny patří, že tam není jen z nějakého zištného důvod jako host, vetřelec nebo zrádce. Důvodů a souvislostí je více, mezi hlavní patří osobní kredit, pověst, hodnocení a z toho plynoucí předpoklad další kariéry. Pokud někdo skutečně patří do určité skupiny, pak by vyloučení ze skupiny bylo velkým trestem s následnou samotou. Jedině ve vlastní skupině můžeme mluvit zcela otevřeně na jakékoli téma bez obavy z odmítnutí nebo nesouhlasu. S příslušností do skupiny pak souvisí identifikace, afirmace a seberealizace. Jedině ve své skupině máme naději na úspěch a splnění cílů. Členy skupiny mohou být jakékoli inteligentní bytosti, které jsou svojí vyspělostí zvládnout cíle a záměry skupiny. Mohou to být lidé i bytosti duchovní.
Tato pravidla platí pro naprosto všechny skupiny, pro živočišné rody a druhy, pro mládežnické party, rody a rodiny, pro skupiny zájmové a všechny skupiny mocenské, od politické strany až po entity, národnosti a rasy. Zde problém není, vše funguje od nepaměti zcela automaticky.
Problémy jsou pak dva. 1. když některá skupina usiluje ovládnout členy skupiny jiné nebo 2. ovládnout skupinu jinou a vnutit ji vlastní systém. Motivací bývá rozšíření vlastních možností. To se děje formou mocenské hierarchie. Na toto téma lze napsat několik tlustých knih. Zde se omezím na sdělení, že nad pozemskými zájmovými a mocenskými skupinami není arbitr, autorita, která by krotila neoprávněné zájmy velkých skupin. Na úrovni nižší tento arbitr působí a na základě společenské smlouvy a hrozby sankcí udržuje mezi skupinami rovnováhu a zabraňuje mocenskou převahu některé z nich. Mocenský vliv vyšší skupiny bývá až zbytečně omezující.
Mám na mysli absenci autority nad všemi národy a rasami, někde na úrovni OSN, organizace, která je vždy pod vlivem některých velmocí, tedy opět určitých mocenských skupin a nikdy není nestranná vůči skupinám menším. Následkem toho se vrcholná moc získává bojem v různých formách a planeta jako celek je bezbranná vůči vlivům vesmírných mocností.
Právě tato oblast se nyní řeší. Autorita bude působit v oblasti magie a přinutí velké skupiny buď k izolaci na vlastním území nebo ke spolupráci na základě všeobecně akceptované společenské smlouvy.