lg_blog.gif (11652 bytes)

Shoda

menu

Základní a systémová hodnota řešení

Mnozí přední odborníci z různých vědních oborů prohlašují, že právě ve svém oboru našli základní systém. To znamená, že základní systém je obsažen ve všech empirických vědních oborech a tedy ve všem, co respektuje realitu nebo jsoucno, vyberte si. Pojem SHODA určitě do základního systému patří také jako jeden ze základních pojmů. Však počítače fungují na základě shody. Je to tak, že sledují 16 nebo 32 úrovní bitů a spustí se pouze ta akce, která má shodu ve své kombinaci úrovní. Další ani náhodou ne, leda když je porucha. Ve svém psaní mám pocit, že přicházím do cíle své cesty a zde nacházím právě shodu jako cíl veškerého hledání a nástroj funkčnosti všech systémů a vztahů. Mnozí z nás si přejí shodu a nazývají to dobrými vztahy, bezkonfliktní situací, pohodou, uspokojením, tedy různě, ale vždy to znamená klid ve kterém se nic neděje a ve kterém lze řešit cokoli.
Doporučuji tedy přijmout SHODU jako cílovou i výchozí hodnotu pro své jednání a pro vztahy a pro jednání a prosazení všech svých zájmů. Nepředpokládám, že by nám cokoli zlého prošlo, určitě se všichni všechno dozví. Vím také, že každý má své oprávněné zájmy a buď ho ujistím, že mu je nenaruším nebo je naruším, ale pak musím dojednat shodu, tedy nabídnout nějakou formu vyrovnání.
Snažím se tedy, abych měl shodu nejprve sám se sebou a svým svědomím a pak se všemi lidmi se kterými nějak spolupracuji. Když se přesvědčím, že ve vztahu shoda není možné, je lépe vztah ukončit než podléhat iluzi, že vztah funguje nebo fungovat bude.
Dosaženou shodu pak formulujeme v dohodě nebo ve smlouvě a tu dodržíme. Pokud ji chceme porušit, jednáme, vysvětlíme situaci i příčiny a snažíme se dohodu a smlouvu pozměnit. Možné je vše a tak mohu jen konstatovat, že jsem na konci své cesty hledání našel SHODU. S tou pak souvisí láska, spokojenost, pohoda a klid.
Nemusíme vše takto předem dojednávat, můžeme jednat na základě předpokladu dodatečného souhlasu. To znamená, že budeme jednat způsobem, který později osoby a subjekty, kterých se to týká, odsouhlasí, schválí. Na konci svého hledání jsem tedy našel shodu jako základní hodnotu pro spolupráci a shoda může mít mnoho podob. Shodu považuji za základ funkčnosti všech systémů. Shodu samozřejmě najdeme na všech úrovních a ve všech systémech. Kdo chce být úspěšný, ať usiluje o shodu. Také v ukončení nefunkčního vztahu můžeme shodu najít, pokud máme možnost volby, tedy svobodu. A kruh se uzavírá.
Shody dosáhneme ne podrobením se vůli okolí, ale tím, že vhodnými způsoby a na základě spolupráce prosadíme své vlastní zájmy. Něco chceme a něco dáme. Když mne žena miluje, pak se i ona musí snažit, abych i já ji miloval.  Její láska není důvodem k tomu, aby vše dostala a nijak se neodvděčila.