lg_blog.gif (11652 bytes)

 lg_menu.gif (1813 bytes)

Role člověka

Role člověka, aneb co zde chce dělat, co od něj žádají druzí a co nakonec zde dělá. K tomu pak patří mocenské nástroje, kterými je člověku jeho role vnucena. Nejčastěji používanými mocenskými nástroji, které přinutí člověka, aby přijal svoji roli, jsou kreditní systém a systém finanční, pak sankce, zábrany, manipulace a nepoučení, výchova, účelový rozvoj schopností a nepsané zákony skupiny. Nejobtížněji se pak mění hodnotový systém člověka, který přijal a který mi ukazuje, co je dobré a co zlé.
Mám snahu ukázat, jak vyladit své role a vytvořit si mezi povinostmi také místo pro sebe sama. Že to umíme, je jisté. Mně však jde o to, abychom si uvědomili, co všechno s tím souvisí a aktivně a efektivně zlepšili své postavení tím, že si vytvoříme prostor pro plnění role vlastní, která to ovšem je? Oč vlastně máme usilovat a proč?
Když mám snahu a možnost si určit svoji životní roli, zcela svobodně a když také hledám příčiny pro vnucení životní role jinými, přicházím k životním potřebám. Životní role jako nástroj uspokojení životních potřeb. Připadá mi to logické a správné, pokud tomu tak není, jde o pošetilost. Jistě je zde možnost žít jako Robinzon a vše potřebné k životu si obstarat sám, ale naprostá většina bytostí a lidí uspokojuje své potřeby ve spolupráci a vzájemném doplnění. Dobrá tedy, ve spolupráci budu uspokojovat životní potřeby své i těch druhých. Ale jaké to jsou? To už víme. Duchovní bytosti a také lidé mají zájem o emoce jako formu životní energie. Každá entita má zájem o jiné, některé potřebují emoce strachu, utrpení, beznaděje a bolesti, jiné zase potřebují pro svoji existenci rozkoše, sexuální energii, extáze, potěšení, energie úspěchu a pohody. Pak jsou zde lidské zájmové a mocenské skupiny a ty vznikly především proto, aby získaly lepší možnosti a pozice pro uspokojování svých hmotných potřeb. Třetí skupinu tvoří tvůrčí a osudové síly a skupiny, tyto ovládají tvůrčí osoby, avatáry a proroky. Potřebují mít pocit uspokojení z tvůrčí práce a splnění cíle. Do čtvrté skupiny bych zařadil parazity, kteří nejsou z nějakého důvodu schopni zajistit si své potřeby jinak, než násilím, tyto zase potřebují mít pocit nadvlády a moci.
A my, prostí lidé, jsme se ocitli v tomto prostředí a máme se s tím nějak vyrovnat, když každý, blízký i vzdálený, od nás něco očekává, vyžaduje, a přeje si, abychom pro něj plnili nějakou roli. Některé role přijmeme rádi, protože ten, kdo nám je zadal, se o nás postará jinak a zajistí ve spolupráci s dalšími uspokojení našich hmotných, tělesných, kulturní a duchovních potřeb. Nyní mám na mysli funkční sociální systém. Pak lze zjednodušit tuto formu spolupráce na hodnocení, zda to, co nám je nabízeno, přijmeme, za cenu, která je od nás žádána. Například, zda za 15 tisíc měsíčně budeme pracovat 15 hodin denně. Když je správní systém drahý a nevýkonný, rozpadá se. Když pak něco nefunguje, zajímáme se proč a máme snahu to napravit nebo nahradit. Nastala doba, kdy mnozí z nás mají se svojí životní rolí problémy, snad jim můj článek pomůže.

Role člověka 1  Role člověka 2