lg_blog.gif (11652 bytes)

Prostituce

lg_menu.gif (1813 bytes)

Když je krize, lidé hledají zdroje obživy, kde se dá. Mnohé ženy hledají spásu v náručí prostituce. Na přelomu milénia prostituce kvetla, příjmy všech kolem byly vysoké, ale nyní je situace jiná a to je důvod mého zamyšlení. Nějaké zkušenosti mám a nebráním se ani  návštěvě nočního klubu. Ta moje zkušenost je spíše špatná, mnoho peněz a nic z toho, hrubost pasáka a nechuť k novému setkání. Informace o životě prostitutek mám  z vyprávění a také z erotického videa o castingu. Ženy mají iluze o sexu a velkých penězích, později se dostaví deziluze, peníze mají lidé kolem, ale ony ne, setkávají se s hrubostí a ponižováním. Svoji situaci se snaží přežít pomocí alkoholu a drog. Když mají štěstí, uchytí se v cizině, kde jsou snad lepší podmínky.
  Tak mne to vedlo k zamyšlení nad rolí prostituce v životě člověka. Co vše nám může prostituce dát a jaké postavení mají ženy v různých epochách a kulturách. V knize Strýček Eskymák o panu Welzlovi jsem si přečetl, že mezi zlatokopy na Yukonu vedla cesta peřejemi a kdo se zvrhnul, zahynul. Když se zde převrhla loď s prostitutkami, monzí si oddechli, protože bylo jasné, že by jim odevzdali postupně všechny peníze a zlato.
Také se mi doneslo, že zákaz prostituce v Benátkách vyvolal velkou nevoli a stávku obchodníků a živnostníků, kteří si tímto vynutili zrušení zákazu.
Nahlédl jsem do života prostitutek v knize Dějiny prostituce, byla sice psaná tendenčně, jinak by nemohla ve své době vyjít, ale i tak ukázala roli prostituce v jednotlivých kulturách a dobách, postavení žen a také toleranci k sexualitě. Snad tedy budu schopen vytvořit idealizující obraz prostituce, který by mohl být přijat jako dohoda mezi všemi, kterých se to týká, především ženami prostitutkami a jejich klienty.
Návštěva ženy za účelem sexu sex je prožitkem a formou spolupráce. Vztah je vyřešen finanční odměnou. Žena, přítelkyně nebo manželka, která nedostane za sex finanční odměnu, vyžaduje jinou formu odměny, především čas a trvalou pozornost. Výše finanční odměny je dána tržní hodnotou v dané době, úrovní služeb a náročností okolí.
Jde o to, aby byla žena prostitutka finančně zajištěná a nezávislá. Systém, ve kterém je prostitutka nucena přivydělávat na živobytí i jiným způsobem, lze nazvat zrůdným. 
Důležitější jsou u prostitutek prožitky a pokud jde o hetéry, tak ty jsou snad takovými náhradními matkami, které navíc dávají ochranu a rady do života. Prožitků může být celá řada. Erotické vzrušení, něžná láska, pocit zamilovanosti, sexuální vybití, výměna energie muže a ženy, pak pocit podřízenosti a oddanosti nebo naopak pocit moci nad bezbranným člověkem. Mnohé ženy jsou svými trvalými zákazníky hýčkány a milovány.
Naopak ovšem mohou být zákazníkem hrubě týrány a ponižovány.
Je zde také otázka postavení žen ve společnosti, každá kultura přisuzuje prostituci jiný status. Perský a židovský vliv je zcela zamítavý, zatímco antické a pohanské kultury si prostituce váží jako prvku stabilizujícího vztahy a společnost rozvíjí její duchovní rozměr. Od toho se pak odvíjí pravidla, morální kodex prostituce. Přemýšlím, zda prostituce má nyní nějaký zvláštní morální kodex, ale asi je stejný jako u ostatních placených služeb. Zákazník dostane objednané a slíbené služby a řádně za ně zaplatí. Pravidla jistě platí i pro personál kolem, ale i zde platí obecné zásady čestného podnikání. Všichni zúčastnění by zde měli být spokojeni. Nabídka a splnění služeb by měla být  důležitější než očekávání finanční odměny.
Mám pocit, že jsem napsal jen to, co všichni víme a tak snad jen připojím přání, aby nový věk přinesl prostituci lepší, výhodnější společenské postavení. Pokud všechny ženy nabídnou svým milovaným mužům sex, pak se prostituce udrží jen za předpokladu, že nabídne svým klientům něco navíc. Může to být duchovní obsah, rituální sex, nevšední zážitek, uspokojení toho, co partnerka neumí dát nebo zvláštní příjemná energie.