lg_blog.gif (11652 bytes)

Dobro a zlo jako politikum

lg_menu.gif (1813 bytes)

problém konfliktů mezi skupinami

Nyní již je mi v otázce dobra a zla zcela jasno: každý je dobrý a laskavý, ale jen pro sebe. Tento článek jsem napsal dříve:
Jistě znáte nějakou politickou stranu, tak si představte, že by prohlásila, že jedině ona bude rozhodovat o tom, co je dobro a co je zlo, ona že je dobro a ostatní politické strany jsou zlo. Pak bychom se ještě dozvěděli, že jedině ona je ta pravá politická strana a ostatní jsou falešné a nedůvěryhodné. Pak by ještě prohlásila, že jedině ona zastupuje toho pravého Boha a ostatní politické strany mají jen bohy falešné a jsou vedeny ďáblem. Tato politická strana se jmenuje Všeobecná politická strana světla, dobra a lásky. Tato virtuální politická strana vyhlásila, že nošení sukní je hříšné, že všichni mají nosit kalhoty. Žena, která si oblékla sukni, byla osočena, že podlehla pokušení Satana a za svůj hřích pak pykala.
Když jsem pak hlasitě sdělil svůj návrh, že jsou mnohem lepší politické strany a mají blíž ke člověku, byl jsem důrazně napomenut, že Bůh je jen jeden a jeho ideologie je závazná, protože právě on stvořil celý vesmír. Jak by asi musel vesmír vypadat, kdyby ho stvořila právě tato politická strana. Reformátoři měli určitě blíž ke Stvořiteli, než všichni předsedové a ideologové politické strany VPSDSL. No a co nyní s tím? Najdeme dobro skutečně tam, kde ho ukazují ideologové a katechetové? Zda-li my sami víme, co je to dobro? Je možné za dobro považovat pracovní dobu 6 hodin denně nebo 12 hodin denně? Můžeme za dobro považovat non-stop otevřený obchod s potravinami? Pokud by tak někdo rozhodl, šel by pracovat do toho obchodu jako prodavač? Můžeme za dobro považovat funkční a vyladěný systém? Asi ano. Jsme schopni vytvořit vyladěný správní a sociální systém? Určitě ano, co tomu tedy brání? Zda ti, kteří zde rozhodují o formě správy mají zájem na našem blahobytu a vyladěném systému? Jaký prostor máme pro vlastní svobodnou vůli? Jsme schopni na tyto otázky odpovědět? Žádná skupina nemá privilegované předurčení. Pro koho vlastně byl stvořen svět? Na to se zeptám každého, kdo by se snažil vysvětlit, že právě on musí mít více výhod, než já. Kdo je povolán k tomu, aby toto řešil, tomu přeji úspěch a my ostatní si zařídíme svět podle svého, však také umíme rozhodnout, co je dobré a co ne, však máme svědomí a zkušenost.