lg_blog.gif (11652 bytes)

Toužíme po lásce

menu

Účelové chování pro získání, udržení a posílení lásky

Toužíme po lásce, sníme o lásce, ale jak ji získat a udržet? Jen obtížně bychom stanovili definici lásky, pocit je jistý, ale vytvořit definici je těžké a snad proto definici lásky nikdo nestanovil, i když citátů na téma láska je velmi mnoho v několika tlustých knihách.
Láska souvisí se vztahem, i se vztahem vůči sobě samému, nejčastěji vůči partnerovi opačného pohlaví. Láska však může být k čemukoli, co nám přináší potěšení. Ke knihám, k přírodě, ke sportu, ke skalám, k poznání, ke svému národu. Lásku posiluje bezproblémové přijímání, lásku oslabují problémy a odmítání. Láska je tedy forma prožívání vztahu. Vedle lásky to může být lhostejnost, nevole, odpor a nenávist. Vše toto souvisí s hodnocením vztahu. Lásku můžeme chápat také jako formu odměny za dobrý vztah. Pokud toto víme a po prožívání lásky toužíme, pak můžeme k lásce přistupovat pragmaticky, výběrem vztahu a účelovým chováním ji udržet a rozvíjet. A jak by takové účelové chování s cílem lásku si udržet mělo vypadat?
Pokud chceme lásku dát, tak ji dáme, prožíváme a vše záleží pouze na nás. Pokud lásku chceme získat, musíme si ji zasloužit vhodným chováním, protože to záleží také na někom jiném. Současně ten, kdo nás miluje, tedy lásku k nám prožívá, získá na nás závislost a můžeme si být jisti, že nás neopustí. Láska má mnoho podob a proto nelze vypsat úplně vše, tedy alespoň několik rad, jak si lásku udržet a posílit.
1. názorová a duchovní shoda. Především stejné přitahuje stejné, osoba s názorovou shodou ocení naše názory, vzájemně se přijímáme jako osobnosti. Každé přijetí vztah a lásku posiluje, každé odmítnutí odcizuje.
2. samo odmítání a přijímání se týká názorů a návrhů, proto se snažíme dávat jen návrhy, o kterých předpokládáme, že budou přijaty a naopak se snažíme vše od partnera přijímat.
3. naslouchat a vyhovět. Vztah je formou spolupráce, každý z partnerů něco žádá a něco nabízí. Partnerovi tedy budeme naslouchat, abychom rozpoznali, co žádá a vyhovíme. Pokud si přímo přeje něco dát a něco přijímat, určitě se snažíme vyhovět a to co nejlépe.
4. důvěrné dotyky těla, nahota, erotika, sexualita k partnerské lásce neodmyslitelně patří a tak se snažíme být v této oblasti mistry a své mistrovství uplatňovat ve frekvenci a době partneru vyhovující.  
5. důvěrnosti v životním stylu sbližují, zejména ty, které by mohly někoho pohoršit, stávají se společným tajemstvím o kterém se nemluví s jinými osobami.
6. spolehlivá pomoc v životních nezdarech a problémech. Partnerská solidarita a jistota pomoci lásku posiluje, naopak selhání, kdy partnera opustíme v krizové a náročné situaci, zklamání lásku oslabuje a zraňuje.
7. plnění očekávání. Na počátku vztahu prožíváme lásku na základě očekávání, že partner je právě takový, jakého chceme mít. Proto se snažíme očekávání a předpoklady partnera naplnit. Být takovými, jakými nás chce mít.
8. lásku musíme projevovat, o lásce ujišťovat. Partner si musí být jistý naší láskou, protože prostor pro pochybnosti je zde vždycky. Vyznání lásky je běžné na začátku vztahu a projevuje přání mít vztah založený na lásce. Později lásku dokazujeme vhodným chováním, doteky, úsměvem, dárky, radostí ze setkání. Předpokládáme jednání v dobré víře a v dobré vůli.
9. krásné prožitky. Každý vztah udržují a rozvíjí krásné a příjemné společné prožitky. Snažíme se nacházet stále nové, navštěvujeme nová místa nebo naopak jezdíme na místa společně oblíbená. Věnujeme se společnému zájmu a snažíme se o úspěch a pohodu.
10. jiný partner. I když je naše láska krásná a silná, vždy se může stát, že se zamilujeme do osoby jiné. Musíme pak hledat možnost, jak se vyhnout konfliktu. Musíme počítat s tím, že se žádný takový vztah neutají, dříve nebo později se partner o našem novém vztahu dozví. Pak jsou dvě možnosti, buď je vztah krátkodobý, epizodní a skončí nejpozději ve chvíli, kdy se o něm partner dozví a v takovém případě musí mít i partner možnost navazovat takové vztahy. Druhou možností je nový dlouhodobý vztah, pak ale se musí spřátelit i s naším partnerem, vytvoříme skupinu se společnými zájmy ve které budeme se všemi našimi partnery a láskami. Pokud jde o skupinu heterosexuální, pak budeme usilovat o stejný počet mužů i žen, například dva a dvě, osm a osm.
Každý člověk je jiný a každý vztah je jiný a nelze proto dát společný návod na lásku a dobré vztahy. Jedno však lze doporučit všem. Hledejte lásku, prožívejte lásku, protože člověk bez lásky druhým lásku může závidět a někdo se může snažit i vztah druhým zkazit. Všem tedy dávám planoucí srdce lásky, abychom byli všichni schopni lásku prožívat.