lg_historie.jpg (11652 bytes)

Kodex dobra a zla

 
lg_menu.gif (1813 bytes)
Na internetových stránkách duchovních skupin, kterých je nyní jako máku, se dočteme o čistém životě a záměru Stvořitele a démonech, kteří záměr Stvořitele odmítají. Oni činí dobro, démoni páchají zlo. Běžný model. Naše doba ale tento model mění.
Především není dobro a není zlo. Vše, co je, prostě je a hodnotící hledisko k tomu dává až záměr. Udělat v lese sjezdovku je dobré pro lyžaře a zlé pro rekreanty. Přijmout hodnotící pohled autority je vyhlášen jako první požadavek knihy Genesis. Autorita (panovník, Bůh) sdělí je je dobré a co zlé a očekává, že všichni lidé to přijmou. Osvobození člověka předpokládá tuto praxi odmítnout, každý sám si stanoví, co je dobré a co dobré není a na základě shody se pak scházejí souvěrci. Kosmický zákon říká: stejné přitahuje stejné. Tím se však vytvářejí zájmové skupiny a praxe my jsme dobří a ostatní jsou zlí démoni, vytváří základ pro nepřátelství a spory.
Sami si tedy určíme, co je pro nás dobré a zlé, ale musíme počítat s tím, že to samé provedou druzí a nelze je za to odsuzovat. Nebudeme tedy tvořit model světa rozděleného na dobro a zlo. My to vidíme tak, my si přejeme toto a druzí to vidí jinak a přejí si něco jiného. Pak jsou dvě nmožnosti. Není sporná oblast a pak ať si ve svém soukromí žije každý podle svého nebo jsou sporné oblasti a pak je nutný konsens. Problém je v tom, že jsme ztratili schopnost se dohodnout.
Oblastí, které musíme řešit společně, je opravdu jen málo a souvisí se zajištěním chodu společnosti a sociálního zajištění. Ve své podstatě jde o formu prožitků, když pro každého je příjemným a žádnoucím prožitkem něco jiného. Ve svém soukromí nechť si žije každý způsobem, který mu hledané prožitky přinese.
Postoje my plníme záměr Stvořitele a kdo nám brání je démon a nepřítel, destabilizují společnost, rozdělují lidi a každý spor vedou až do likvidační fáze. Jistě též zabraňují a likvidují každou existenční alternativu. Existenčních a duchovních alternativ bylo v 80. létech 20. století mnoho, bylo to období "okultní vlny" a vše bylo důsledně likvidováno někola způsoby. Úplné likvidace bylo málo, nejčastěji šlo o výměnu předních (řídících) členů, o právní sankce, skupování okolních pozemků, masívní madializace, o změnu vnějších podmínek nebo okultní útoky s následkem předčasného úmrtí tvůrčích lidí.
Naše doba vytváří podmínky pro vznik nových alternativ, duchovních i existenčních. Jde o to, zda obranné mechanismy totalitní společnosti se uvolní a kolik úsilí k tomu bude ještě zapotřebí. Vizuálně to naši společnost nijak nezmění, protože v první polovině 21. století budou muset tyto alternativní skupiny existovat skrytě, tedy okultně, jinak se stanou opět pouhou epizodou. Okultní skupiny budou mít naději, že si ovládnutím inkarnace vytvoří kult a zajistí další generaci souvěrců, což je nutná podmínka k udržení kontinuity alternativní cesty.