lg_blog.gif (11652 bytes)

Trnová koruna a gordický uzel

lg_menu.gif (1813 bytes)

  Jsou čtyři artefakty, velmi vzdálené a mají podobný tvar: trnová koruna, gordický uzel a turban. Tím čtvrtým je pak propletenec sociálních vztahů lidstva, kdy ve vztahu je každý někomu nadřízený a někomu podřízený, pokud není v pozici rezignujícího bezdomovce nebo pravicového anarchisty.
  Gordický uzel nikdo neviděl, ale každý ví, jak vypadá. Je to provázek do sebe zapletený tak, že nelze najít ani začátek, ani konec a zobrazuje se jako turban spínající šátek na krku a kus látky zdobící hlavu vypadá stejně.
  Jde o model uspořádání sociálních vztahů člověka a vlastně všech bytostí vyjadřující formu spolupráce. Každý z nás má nějakou roli se kterou je nadřízený i podřízený v rámci sociálních vztahů i tvůrčího procesu veškerého snažení. Císař, který se domnívá, že celý svět slouží pouze jemu a on na všechny lidi může zapomenout, se stává stínem v dějinách. O symbolu a podobnosti turbanu a trnové koruny, kterou nesl Ježíš, bychom mohli napsat tlustou knihu, ale kdo by ji byl ochoten číst?
  A co Bůh, komu ten je podřízen? V čí prospěch jedná? Kdo má z jeho existence užitek? Kdo má užitek z existence Boha? Jak se mohl Stvořitel obejít bez církve? K čemu Bůh potřebuje církev, když je všemocný? A když je Bůh přítomný všude a ve všem, proč hledáme k němu cestu?