lg_historie.jpg (11652 bytes)

 

lg_alternativni.jpg (5720 bytes) Alternativa
Alternativní spiritualita, systémová filozofie, archetypální psychologie

 

 

  Na mých stránkách najdete pojmy Nová PLatea, Perspektivismus, Přirozená víra a také alternativní spiritualita, systémová filozofie, archetypální psychologie. Nová PLatea řeší vztahy mezi entitami, Perspektivismus nabízí řešení v oblasti sociální správy a Přirozená víra obsahuje základní spirituální zásady a může být základní katechezí pro kterýkoli kult. Nejde o dogma, ale o nabídku očekávající, že ji někdo přijme.
  Na úvodu těchto stránek je však jiné téma:  alternativní spiritualita, systémová filozofie, archetypální psychologie. Jde o základní přístupy k člověku a jeho vztahům. Řešení sociálních záležitostí stojí před námi jako úkol pro příští čtyři milénia a když budeme pilní a cílevědomí, pak tento úkol zvládneme včas.
   Jde o součást procesů Bytí s cílem rozšířit inteligentní formy života do celého kosmu. Dosud však žádnou formu uspořádání vztahů a žádnou entitu nebylo možné pro daný záměr použít. V procesu zrání civilizací byli proto vybíráni jednotlivci a ti nyní daný úkol plní. Pro nás je velmi povzbudivé, že právě naše planeta byla pro další vývoj zvolena. Problém je v tom, že v oblasti moci a života vůbec je mnoho balastu, nic není jednoznačné, nelze použít žádný makrosystém a tak musíme jít zpět k základním principům a stavět vše znovu. V sociálních vztazích jsme tedy na samém počátku a máme pouze k dispozici dobrou i zlou zkušenost z předchozího vývoje. Právě uvedené tři pojmy patří mezi základní východiska nového sociálního stvoření a stanou se základními pilíři a hodnotami nové společnosti.

Alternativní spiritualita
V analogii lze hmotnou realitu světa považovat za hardware počítače a spiritualitu za jeho software. Mají podobnou povahu i funkci. Prožili jsme období "jediného boha", které přineslo jakési generální a jediné ideologické vedení, jako by software zde mohla vytvářet pouze jediná firma. Podobně se stal Microsoft dominantním výrobcem programů. Výhoda spočívá v tom, že programy jsou si podobné a osvojení jednoho programu nám pomůže v osvojení programů dalších. Problém byl v tom, že firma Microsoft, byť ohromná, neměla dostatek odborníků pro všechny oblasti vhodné pro aplikaci výpočetní techniky a vývoj nakonec otevřel obchodní prostor tvůrcům dalším. Přitom tito další tvůrci opět kopírují systémové ovládání programů zavedené Microsoftem. A to je jistě pro nás dobré.
  Podobně je tomu i v oblasti spirituální. Tradiční církve nemohou vyhovět všem sociálním skupinám a všem lidem, současná doba přinesla sociální turbulence a poučení lidem. Dnešní člověk je zcela jiný, než rolníci 15. století. Žádá jinou spiritualitu. Okultní vlna 80. let 20. století byla rozprášena duchovní mocí, ale přinesla lidem poučení a opět obrátila veřejné mínění proti církvím. Další vývoj otvírá cestu alternativní spiritualitě a likviduje katechezi velkých církví založené na tradici a autoritě Pěti knih Mojžíšových.

Systémová filozofie
Celý náš hmotný svět byla založen na snaze rozpoznat zákonitosti kauzality, čili jak co funguje, jaká je příčina a jaký následek. Kauzalita zde byla již před Stvořením a možná opakování tvůrčích snah je právě takto motivováno. Pak ovšem naše Stvoření, Bytí, není první, ale rozpoznává kauzalitu dřívějších Stvoření a možná ji dále rozvíjí, nejen rozpoznává. Ukazuje se, že jedna událost nemá jednu příčinu ani jediný následek. Pro určitý děj musí dojít k souběhu příčin, podmínek, musí být splněno více podmínek, a následek také nebývá pouze jeden. A právě toto dobrodružství poznání je obsahem filozofie. Moc člověka obsáhla živly a na základě ovládnutí znalostí živlů člověk vytvořil vědu. Věda však končí tam, kde končí moc člověka a naopak. Dále je oblast nevědecká, ale také velmi zajímavá a dobrodružná. Jak člověk duchovně roste, proniká do oblasti nevědecké a jeho znalosti se stávají obsahem magie. Kdyby magie tak zásadním způsobem neovlivňovala náš život, mohla být pouhou kuriozitou. Pokud chceme pochopit svět a sociální vztahy, s vědou nevystačíme, musíme využít znalosti magie a pochopit, co se od nás čeká. Tak, jak máme systémové poznání, které nám umožní znát a využívat i to, s čím se setkáváme poprvé, stejně tak můžeme stanovit systémovou filozofii a do ní zahrnout vše, co se teprve chystáme poznat a vytvořit. 
Systémová filozofie je formou tvůrčího plánu Stvoření.

Archetypální psychologie
Psychologie je vědním oborem zabývající se psychikou člověka, jeho schopnostmi, jednáním a prožíváním. Popisuje, jak lidé jednají a prožívají, jak každý z nás má jiné schopnosti, ale předpokládá, že jsme všichni stejní, člověk jako člověk. Psychologie nezkoumá kauzální vztahy mezi lidskými vlastnostmi. Naopak archetypální psychologie ukazuje, že každý člověk je jiný a jeho osobní vlastnosti jsou kauzálně propojeny. Tím člověka zařazuje do archetypálních skupin, ukazuje člověka v jeho přirozenosti a úrovni podle jeho vlastností a schopností. Takové dělení uplatňovala sociální psychologie s ohledem na sociální vrstvy a sociální funkce lidí. Archetypální psychologie však ukazuje vlastnosti člověka jako výsledek jeho duchovního původu a minulých inkarnací. Právě toto je překážka, protože tato společnost je skeptická k duchovnímu původu člověka a existenci jeho minulých životů.