lg_clanky.GIF (762 bytes)

eseje, úvahy, psaní, články

Dobro a zlo

Otázka dobra a zla stojí nad všemi filozofiemi a kodexy, nikde se nezmiňuje a na vše má vliv. Protože "Bůh je dobro", tak se všichni považují a představují jako "síly dobra" nebo alespoň za "síly světla". Na straně druhé, kdo nemá síly zla, neprosadí se. Tak je svět zařízen již tři milénia, když s bohy dobra a zla, Ahara Mazdou a Ohrmuzdem přišli staří Peršané a spolehlivě rozvrátili Médskou a Babylónskou říši. Všichni jsou od té doby dobří a spravedliví, ale svoji pravdu musí prosadit mečem nebo intrikami. Platí sice "žij a nechej žít", ale také platí "vítěz bere vše" a kdo chce vítězit musí bojovat a kdo chce bojovat, musí někde najít nepřítele a ukázat, že on je tím zdrojem zla, které škodí celému světu. A aby se to všechno zjednodušilo, tak "kdo nejde s námi, jde proti nám". Pak je nepřítelem každý, kdo usiluje o nějakou tu existenční alternativu, stačí ukázat "je spojen s Ďáblem" a už se na něj všichni vrhnou. 
Když si toto uvědomíme, tak se nám pohled na celý svět zjednoduší. Ke každému přistupuji, že je dobrý, schopný, spravedlivý, přátelský a otevřený. Každý to přijme kromě těch, kteří mají snahu se mnou bojovat nebo mi zabránit, abych dělal věci "zcela nepřijatelné". A aby všichni, koho potkáme, věděli, že je vše v pohodě a že není žádný problém, tak se na ně pěkně usmějeme a pozdravíme, buď zdráv, dobrý den, ahojky, jakpak se daří?  Chybu neuděláme, když někoho pochválíme, určitě si nikdo nemyslí, že by jednal špatně, protože pokud nějakým způsobem jedná, tak si to vždy pro sebe a pro svět zdůvodní. Také se vyhneme citlivým tématům, pokud je nemusíme řešit právě my, jistě je někdo k tomu určený, tak ať se snaží.
Krásná příjemná sametová revoluce v roze 1989 proběhla pod heslem "právní stát", to už se raději nepřipomíná, ale také s osobním heslem "pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí". To už se také nepřipomíná, mám obavu, že to může někdo vnímat jako marnost, jako osobní touhu nebo jako zdiskreditované téma. Přitom je to tak snadné, aby heslo platilo. Třeba takto: předpokládám, že mi všichni lidé mluví pravdu a já také mluvím pravdu, někdy zcela zlomyslně, že se neměli ptát, jejich chyba. Byls mi věrný? Ne, nebyl, proč bych měl být? Ovšem, dohody mám snahu dodržovat. Dodržení dohody považuji za základ a předpoklad dobrého vztahu. A lež? To když sdělím něco jiného, než si myslím. Nejsem vždy zlomyslný, tak na dotazy se snažím odpovídat tak, jak tazatel očekává, někdy to z lásky ještě vylepším, a když to nejde, tak odpovím neurčitě, citlivě nebo vyhýbavě. To je také dobře, zjištění nedostatku může motivovat k nápravě. Problém nastane tehdy, kdy je lživá informace určena k manipulaci. Víme však, že s únikem pravdivých informací z úřadu může být velký problém, až trestní stíhání. Takže pravda a lež.      
Láska a nenávist? Mezi tím je malý rozdíl. Láska má mnoho podob, nejlepší formou lásky je odměna za dlouhodobý dobrý vztah. Lásku můžeme mít také ke všemu, do čeho jsme investovali své prostředky a snahy, i když marně. Pak je zde i láska jako touha po něčem, co chceme mít. A když to nezískáme, můžeme to i nenávidět nebo odmítat, což je docela běžné. O lásce se také říká, že je nejmocnějším nástrojem který vše překoná. Tam, kde je ve vztahu láska a důvěra, tak se neuplatní cizí pomluvy, intriky, ani navádění ke zlu.
A nakonec ještě prozradím, že zlo a dobro jako takové vůbec neexistuje, nic není ve své podstatě dobré ani zlé. Dobro a zlo je pouze forma hodnotícího přístupu kdy "účel světí prostředky" a co je pro jednoho dobré, může být pro druhého zlé a zcela nepřijatelné. Ve sporu, co je dobré a co není, jde vždy o nějaký záměr, když se najde řešení, je po sporu. Často je problém složitější a vznikne spor, který vyhrává silnější, proto je nutné, aby se do sporu vložila vyšší autorita, bývá to zpravidla soud nebo příslušný úřad. Poradna nebo přítel pomůže pouze v případě, že ukáže řešení pro obě strany přijatelné.  
Nyní už všichni víme, že se máme chovat slušně, mít image dobré duše a hledat řešení a smír všude tam, kde je problém. A bude pohoda. Jak prosté.