lg_clanky.GIF (762 bytes)

eseje, úvahy, psaní, články

Hodnotový kruh

25.11.2014
Tak jsem nazval systémový a kauzální přístup k popisu seberealizace každého inteligentního subjektu jednajícího samostatně na základě svých schopností, možností a znalostí. Zákonitosti hodnotového kruhu se netýkají vztahů, pouze izolovaného subjektu, kterým může být zvíře, člověk i skupina. Osvojení hodnotového kruhu nám umožní lepší orientaci ve vlastních záležitostech a pochopení jednání jiného subjektu včetně možnosti jeho jednání ovlivnit. Tento systém jsem přijal v meditaci a upravil v letech 1988 až 1990.
Východiskem jsou dvě základní filozofické hodnoty, duch a hmota. Zobrazil jsem je na vzájemně kolmé osy a hledal jejich krajní hodnoty. Na ose vědomí (ducha) jsem umístil OSOBNOST a proti ní POZNÁNÍ. Na ose hmoty, možností, jsem jako dvě krajnosti zvolil MOŽNOST - svobodu a MAJETEK - odměnu. 

kruh-1

Svislou osu jsem nazval VĚDOMÍ  a vodorovnou MOŽNOSTI. Pak jsem hledal, co je mezi sousedními hodnotami a zapsal jsem schopnosti, program, funkce a uspokojení. Protilehlé hodnoty jsem také spojil osami a hledal, co mají společné. Pak jsem jednu osu nazval INDIVIDUÁLNÍ a druhou SOCIÁLNÍ. Tak vznikl celý hodnotový kruh:

kruh-2

Každý z nás plní několik sociálních funkcí doma i ve společnosti a každý má k tomu nějaké předpoklady, schopnosti. Původně jsem zde jednotlivce i skupinu řadil do celé společnosti, ale pak jsem si uvědomil, že tyto hodnoty jsou hodnoceny v každém subjektu jinak, například pirát jeho hodnocen jinak mezi piráty a jinak soudci. Proto nyní tuto osu chápu z pozice ukotvení, to znamená, že hodnocení schopností a funkce posuzuji z hlediska prostředí, ve kterém je subjekt ukotven, do kterého patří. Osu spojující   hodnoty PROGRAM a USPOKOJENÍ jsem nazval osou individuální nebo osou soukromí, protože každý subjekt může zde řešit vše zcela podle svého a nikoho k tomu nepotřebuje, spíše naopak, zasahování a ovlivňování je rušivou manipulací.

kruh-3

V hodnotovém kruhu lze najít hodně kauzálních zákonitostí. Výchozí i cílovou hodnotou je osobnost se svými schopnostmi a potřebami. Přirozenou je cesta vpravo, vynucenou je cesta řešení a osvojování hodnot vlevo. Kdo není uspokojený, snaží se získat majetek finance, za každou cenu. Lidé uspokojení sde vydávají do kruhu před své schopnosti a dovednosti ve snaze je uplatnit a rozvíjet. Záleží na možnostech a pokud vše funguje jak má, tak se pilný člověk dočká dobré odměny, uspokojí své potřeby a může přijmout složitější a odpovědnější funkci. 
Ještě uvedu, že vše je kontraproduktivní i zde ve všech oblastech. Silná osobnost bývá osamocena, schopnosti mohou být zneužity, jsme-li nároční, potřebujeme hodně možností, dobrý program otevírá dlouhou cestu, ale vyžaduje větší úsilí, kdo si dá práci se studiem, zvládne lépe různé situace, funkce vyžaduje odpovědnost a majetek působí závislost, musíme se o něj starat. Uspokojení způsobuje lennost a ztrátu motivace, nedostatek nás nutí ke snaze se prosadit nebo dát věci dopořádku. 
Každá osobnost, každý subjekt, má hodnotové oblasti osvojeny a dořešeny různým způsobem. Diagnostika osvojení hodnotových oblasti spolehlivě vypovídá a osobnosti a současně nejlépe poslouží při hledání sebe sama a vlastních rezerv a nedostatků. 

iko-kruh-A3-CB tisk