medy.eu. úvod

eseje, úvahy, psaní, články

Partnerské vztahy

Partnerským vztahům se věnuji v souvislosti s výkladem z karet, snažím se radit a zobecňuji problémy i jejich řešení. Snad všechny ideologie a náboženství se partnerskými vztahy zabývají a předkládají direktivy pro jejich úpravu. Je to snad proto, že je zde láska, kterou je snaha narušit, to proto, že chtějí mít své lidi pro sebe a ne aby se o ně s někým dělili a pak také proto, že rodina je prý základ státu, všichni víme, že už dávno není. A ještě něco mne napadlo: máme povoleno milovat jen jednoho člověka, ale nenávidět můžeme všechny, celý svět, pokud chceme. Pokud za nejvyšší hodnoty považujeme peníze, zdraví, lásku a štěstí, pak se budeme tématu partnerských vztahů věnovat s vědomím, že právě v partnerský vztah je místem pro lásku.
Někomu vztah funguje bez problémů, snad proto, že převzal modely chování ve fungující rodině, snad proto, že přijímá situaci takovou, jaká je. Někomu vztah nefunguje a hledá důvody a příčiny, aby je odstranil a vztah zlepšil, přemýšlí o vztahu jako takovém a když na něco přijde, tak to hned někam píše. Dnes nemáme mnoho možností, jak vztah řešit a jak ze vztahu utíkat, protože mnoho vztahu plní sociální a solidární funkci, když partneři musí spolu z nějakého důvodu zůstat a co jim ve vztahu chybí, hledají jinde. Vztah má velký vliv na kvalitu našeho života, budu mít tedy snahu zde napsat několik rad, jak partnerský vztah vylepšit. 
Zcela určitě by se měli do vztahu scházet souvěrci. Tedy osoby patřící ke stejné víře, kultu nebo ideologii. Jistě se situace zlepší, ale dříve byl záměr do vztahu poslat alespoň jednu konformní osobu jako hlídače. Takové vztahy se nyní rozpadají a každý si hledá k sobě někoho názorově bližšího. Pak je zde příslib souznění, společného programu, shodných názorů, zájmů a lásky.
Každý vztah, i ten partnerský, musí mít nějaký program. Důvod "nebýt sám" pro vztah nestačí a mít partnera pro sexík, vydrží tak čtyři pět let a pak stejně rozhodnou společné zájmy a jiný program. To je základ vztahu. A taktika?
Jak se k sobě chovat, aby vztah vydržel? Každý má ve vztahu svá očekávání a po nějakém čase každému partnerovi něco vadí. Tak se budeme snažit vyhovět a to, co druhému vadí, nedělat nebo nějak omezit či upravit. Dále je nutné partnerovi prokazovat úctu, tu si zaslouží každý, i když se nám to třeba nezdá. Na hodnocení vlastní osobnosti je citlivý každý a tak budou ženy muže chválit kdykoli si to zaslouží a muži stejně tak budou ženám často říkat  komplimenty. Každý souhlas vztah posiluje, každé odmítání nebo nesouhlas vztah oslabuje. Také nebudeme partnera stále sledovat a hodnotit jeho skutky. Důležité také je, abychom si vytvořili společné tajemství a to nikomu nesdělovali, ani mamince. To znamená, že budeme spolu dělat něco, co se nám líbí, ale všeobecně se to hodnotí jako úlet, třeba nějakou sexuální praxi. Jako všemo, má být vztahu tak akorát. Mnoho vztahu vyvolá "ponorku" a odmítání, málo vztahu může vyvolat tesknotu až pronásledování.
Nakonec asi to nejdůležitější: vztah si můžeme upravit dohodou jakkoli, jako věrný, jako volný, jakýkoli, ale dohodu musíme dodržet a když to nejde, tak dohodu změnit dříve, než ji porušíme, jde o důvěru. Ve vztahu také máme funkce, které plnit musíme, tedy budeme plnit co se očekává a to, co jsem zde napsal, už by pro fungující vztah mělo stačit.