medy.eu. úvod

eseje, úvahy, psaní, články

Co je ezoterika, kam se ubírá a jak ji využít

26.11.2014
Pojem ezoterika použil již Pythágoras (asi 500 let př.Kr.) pro znalosti určené pouze pro jeho žáky a souvěrce. Nyní tento pojem vyjadřuje alternativní spiritualitu a duchovní obory spirituálně podporované. Jde především o věštění a léčitelství, ale také pro duchovně inspirované zlepšení životního stylu. Zjednodušeně lze říci, ezotericka (častěji esoterika) je takové čarování. Podle mého názoru je jedním ze zdrojů také New Age, ale vlivů bychom zde našli více, především těch, které nechtějí nikde chybět. Co dobrého nám může ezoterika dát, jak ji využít?
Hvězdné války a konzervativní snahy zakazující věštění se však prosazují i zde. Může se vám stát, že se dostanete k věštci či věštkyni pracující s negativní energií a dozvíte se, že do roka zemřete nebo že vám zemře někdo blízký. Smyslem takového sdělení je strach z věštění a v Polsku je to spolehlivě prověřený postup. Pokud se vám něco takového přihodí, napište mi, ozvěte se, a já tuto bezdůvodně negativní věštbu zruším. Podobně působí i strach z rakoviny. Když se odkudkoli dozvíte o hrozbě rakoviny a opravdu se budete bát, že ji onemocníte, tak se to skutečně stane. Přitom stačí pro uzdravení odstranit tyto manipulující energie. Mé psaní můžete přijmout jako varování, že ezoterika není bez rizika a také nabídku, že vše lze napravit.  
U nás je snad ezoteriky nejvíce z celé Evropy, na Slovensku méně, ale úplný přehled nemám. Internet u nás je plný nabídek ezoterických služeb, ale je dobré si vybírat, jsou zde velké rozdíly i mezi těmi, kteří umí a skutečně pomohou. Za přehled ezoteriky považuji ezoterické festivaly, kde se nabízí snad všechno, ten největší bývá v Praze v dubnu na výstavišti a jmenuje se Evolution. Je však několik dalších a mají své internetové stránky s programem.
Přehled ezoterických služeb mám zde. Věnuji se poradenské činnosti s podporou výkladu z karet, mám snahu pomoci klientovi v jeho rozhodování nebo mu dodat informace pro jeho snadné a správné rozhodnutí. Jak s informacemi klient naloží, jak je využije nebo nevyužije, to už záleží jen na něm. Ještě ode mne žádný klient neodcházel se zlou věštbou. Na negativní síly napojený nejsem a pokud se objeví nějaký problém, pak hledám řešení nebo ho zásahem do osudu zruším.  
Také se pletu léčitelům do jejich oboru. Pracuji s energiemi, ale čajům a doplňkům stravy moc nerozumím. Ale i to patří k čarování a ezoterice.  Léčitelé pomohou tam, kde neduh je záležitostí energie a méně poškozeného těla. Kdo trpí neduhem, ať požádá své průvodce, aby ho zavedli nebo poslali tam, kde mu bude nejlépe pomoženo.
Ezoterika nabízí služby, které jiný obor nabízet nemůže. Bylo by škoda, kdyby tuto oblast ovládly negativní síly a místo pomoci se zde lidé dočkali poškození svých zájmů. Je na nás ezotericích, abychom si pohlídali dobré jméno především své, ale také těch druhých, kteří by jinak ezoteriku zdiskreditovali a v lidech vyvolali z ezoteriky strach.