lg_home.gif (3905 bytes) lg_2024.gif (2700 bytes)

Pokračování

29.04.24
.
Volali mi mnozí milí lidé a nabízeli mi bezplatné zisky, stačilo jen, abych investoval do lukrativních firem. Snažil jsem se vymluvit, ale marně. Pak jsem se jich zeptal, kolik bych měl investovat, ujistili mne, že stačí málo, od sta tisíc výše, horní hranice je neomezená. Zeptal jsem se, kde získali informaci o tom, že jsem lukrativní investor. Stačilo jim, že jsem kdysi podnikal a nabízel jsem své služby na internetu. Pro zvídavé čtenáře uvedu, že jsem věštil z karet a ročně jsem získal asi 80 tisíc, z toho jsem daně platit nemusel. Žil jsem z invalidního důchodu, dnes žiji ze starobního. Vysvětlil jsem panu volajícímu investorovi, že žiji z důchodu a že bych mohl investovat nejvýše tři tisíce. Možná si to mezi sebou pověděli, už mne nevolají. Kdyby ještě zavolali, seznámil bych je se svým jídelníčkem: vietnamské polívky a tousty, k tomu nějaké pití. Nestěžuji si, vím, že jsou lidé, kteří nemají to.
Tíží nás důchody, stát nemá na ně peníze a tak si chce půjčit od těch kteří na důchod spoří peníze na dostavbu jaderné elektrárny. Jako to bylo s předešlými pilíři. Také si spořím na důchod, ale jen málo, měl bych to zvýšit, abych měl jadernou elektrárnu na důchod. Ale vážně. Asi bychom si divili, kam peníze mizí. Nojo, měli bychom si uvědomit, že jsme prohráli v roce 1989 studenou válku.
Důchody jsou vážná věc a tak toho napíši více. Když společnost začala budovat civilizaci, potřebovala mladé lidi do továren. Ti však zajišťovali své rodiče. Aby je uvolnili, začali ve stáří vyplácet důchody. Lidé se tehdy dožívali mnohem kratšího věku a někdy se ani svého důchodu nedožili. Zpívá se o tom v písni Góralu czy ci nie źal, ta je třeba na Youtube. Řešení je několik, otázkou však je, co společnost může realizovat. Zda snížit pracovní dobu, aby mladí měli čas na rodinu? Nebo aby žila celá rodina pohromadě? Nebo pro staré osoby zařídit cenově dostupné domovy důchodců? Napadá mne ještě pět možností, ale předávkování drogama jak to řeší v Americe určitě ne a pak, tam je to problém mladých, seniorů asi ne. Tak nevím.
.
.
.