lg_home.gif (3905 bytes) lg_2024.gif (2700 bytes)

Pokračování

03.05.24
.
Dnešní doba je plná změn a politici nestojí stranou. Stále něco řeší, Evropská komise například rozhodla, že víčka plastových lahví se nesmí oddělovat. Naši politici zase vyhlašují potřebnou důchodovou reformu, bez které by celý systém zkolaboval. Je zde velká snaha politiků zajistit společnosti a sobě prosperitu. Hledají kde se dá, také u rumunských Cikánů. Jejich baroni mají zlaté záchodové mísy a všichni jsou spokojeni. Proč to nejde u nás? Jak dosáhnout prosperity, konsensu a plné spokojenosti?  
Jiný příklad: všichni dobře víme, že Severní Korea je totalitním státem, ze kterého lidé utíkají kam se dá, protože tam velmi trpí. Když se však pan cestovatel ptal mladé dívenky, co by chtěla jako dospělá dělat, odpověděla, že bude sloužit svému vůdci. Měl by jí někdo vysvětlit, že štěstí a svobodu najde jen v demokratickém světě. Slíbil jsem si, že přestanu blábolit, protože to někteří berou vážně.
Už vím, co je to láska, vím, co je to štěstí a vím také, kde hledat svobodu. Hlavním zdrojem svobody je možnost procházet hodnotovým kruhem ve směru vpravo. A teď mi věřte, jde o přirozenou cestu rozvoje osobnosti: Východiskem je osobnost, schopnosti, možnosti, program, znalosti, uplatnění v (tvořivé) práci, odměna a ocenění a nakonec uspokojení osobních potřeb. Znamená to jednat podle vlastní vůle. Společnost také jedná svobodně, pokud má svého vládce a svého boha.
Je to sice napsané stručně, ale každou myšlenku, hodnotu, lze rozvést. Každé svobodné jednání lze do kruhu promítnout i se svými příčinami a následky.
Svobodu lze najít i v přírodě, sociálních jistotách, erotice a sexu. Také to lze do hodnotového kruhu promítnout. Naopak nesvobodu najdeme v civilizaci.
.